banner
x

Hírlevelünk: Értesüljön legjobb árainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre »

105 Ft

118 Ft

133 Ft

144 Ft

151 Ft

152 Ft

152 Ft

157 Ft

159 Ft

164 Ft

164 Ft

166 Ft

182 Ft

184 Ft

187 Ft

193 Ft

199 Ft

211 Ft

218 Ft

218 Ft

218 Ft

218 Ft

226 Ft

226 Ft

230 Ft

230 Ft

231 Ft

231 Ft

231 Ft

232 Ft

234 Ft

236 Ft

241 Ft

241 Ft

241 Ft

244 Ft

246 Ft

246 Ft

248 Ft

250 Ft

250 Ft

250 Ft

250 Ft

250 Ft

251 Ft

251 Ft

251 Ft

254 Ft

259 Ft

259 Ft

259 Ft

260 Ft

262 Ft

262 Ft

263 Ft

263 Ft

268 Ft

268 Ft

268 Ft

269 Ft

269 Ft

269 Ft

269 Ft

269 Ft

269 Ft

272 Ft

273 Ft

274 Ft

274 Ft

277 Ft

277 Ft

277 Ft

277 Ft

277 Ft

279 Ft

279 Ft

281 Ft

281 Ft

283 Ft

283 Ft

284 Ft

287 Ft

288 Ft

288 Ft

290 Ft

290 Ft

290 Ft

291 Ft

291 Ft

291 Ft

291 Ft

291 Ft

Talált termékek száma: 2664

Kipufogóvég, kipufogó, flexibilis cső, katalizátor

Kipufogóvég, kipufogó, flexibilis cső, katalizátor

Kipufogóvég, kipufogó, flexibilis cső, katalizátor
Webshopunk diszkont kipufogók, csövek és számos egyéb alkatrész értékesítésével foglakozik.
Kipufogóvég, kipufogó, flexibilis cső, katalizátor

Webáruházunkban kapható: Kipufogóvég, kipufogó, flexibilis cső, katalizátor, kipufogódob, Mercedes, Fiat, Volkswagen, Audi, Renault, Opel

Kipufogó

 


Kérdések és válaszok a kipufogókról

Mikor találták fel a kipufogót?

Egy idős a robbanó motorral, azaz a Nikolaus August Otto által feltalált, Otto rendszerű motorral, ami a négyütemű motornak felel meg. S persze azonos korú az autóval is, számokban: 1876 és 1886.

Mi a kipufogó feladata?

A kipufogó feladata összetett. A legfőbb ”munkája”, hogy a kiáramló gázokat elvezesse a motorból és eközben a gázok hőmérsékletét és a hangját lecsökkentse. Fontos szempont még, hogy a benzin üzemű autónál a kipufogó rendszerben lévő katalizátor megtisztítsa és semlegesítse a kiömlő gázokat. A dízel autókban lévő részecskeszűrőnek is hasonló a feladata, csak ott a korom részecskék ”elkapása” a fő cél. A feladatok közé tartozik még, hogy a motor működését segítse, és a megfelelő módon ”kihúzza” a kipufogógázokat a hengerből.

Mi a katalizátor?

A szó ismerős lehet kémia óráról. Olyan anyagot jelent, amely hat a kémiai reakcióra, azaz a jelenléte beindítja vagy lehetővé teszi a kémiai reakciót. Fontos tudni, hogy a katalizátor nem használódik el a kémiai folyamat során, csak beindítja azt.
A szó a franciából került a nyelvünkbe, a gallok a görögöktől vették át. A katalizátor eredete a feloldás görög szóra vezethető vissza.

Hol helyezkedik el a katalizátor?


A mai autóknál a motorhoz a lehető legközelebb közelebb építik be. Ennek az oka, hogy minél hamarabb átmelegedjen és minél hamarabb elérje az üzemi hőmérsékletet. Így válik az autó a lehető leghamarabb tiszta üzeművé.

Szükséges-e cserélni a katalizátort?

Időként igen. Ennek több oka is lehet, pl. külső behatás miatt, fizikailag megsérült a fém burkolata. A hibája visszavezethető arra is, hogy a kipufogóba hűtővíz, benzin vagy motor olaj került - és főként a motorolaj miatt - eltömődött, és ezért nem végzi a feladatát. A csere oka lehet még, hogy a motor nincs jól beállítva vagy a kipufogógáz minőségét elemző lambda szonda elromlott.

Mi utalhat a katalizátor vagy a kipufogórendszer hibájára?

Ha a motor a fogyasztása megnövekszik, gyorsításkor erőtlenné válik vagy szimplán erőtlen.

A katalizátor cseréje után mit kell még elvégezni?

Fontos tennivaló, hogy amikor a katalizátor cseréje megtörtént, akkor át kell nézetni az autó motorját is. Ugyanis meg kell szüntetni a problémát, ami okozta a katalizátor ”kimúlását”. A hiba feltárása nélkül, pénz kidobás a katalizátor cseréje, mert a meghibásodásának az okát nem szüntették meg.

Hogy épül fel a katalizátor?

A katalizátornak van egy külső lemez burkolata, amely a ”testét” jelenti. Ezen felül található egy rozsdamentes acélbetét, hőszigetelő elemek és maga a tisztítást végző, nemes fémet tartalmazó, méhsejt szerkezetű, rendkívül nagy felületű belső rész, amely általában több darabból áll. Kívülről az egész hasonlónak látszik a kipufogó dobhoz.

Miért drága a katalizátor?

Azért, mert a beáramló kipufogógázoknak a 90 százalékát ártalmatlanító rész - lehelet vékony - nemesfém bevonatot tartalmaz. Ezért kerül sokba.     

Lehet olcsóbb katalizátort venni?

Igen, úgy hogy nem csak az arra a motor vagy autótípusra fejlesztett katalizátort vásárol valaki, hanem a több típusba is megfelelő, úgynevezett univerzális darabot.

Mi történik, ha nincs az autóban katalizátor?

A jármű jóval jobban szennyezi a levegőt. Ezen felül megváltoznak a kipufogógáz áramlásai is, megnőhet a fogyasztás, a hang, tehát számos dolog változhat.

Ha tuningolni akarja valaki az autóját, akkor mi a tegyen a katalizátorral?

Az eredetit, kisebb ellenállású, azaz sport katalizátorra kell cserélni. Ez ugyanúgy ellátja a feladatát, csak kevésbé fojtja le a motornak a teljesítményét.

Miért kell a részecskeszűrő a dízelekre?

Azért, mert a kedvező CO2 kibocsájtású dízel autók a kevés szén-dioxid mellett nitrogén oxidokat és igen parányi korom részecskéket is a levegőbe engednek. A fő hangsúly a nagyon apró részecskéken van. A dízel autók motorjának a tisztítására jó ideje bevetik a részecskeszűrőt, amely ”megfogja”, majd később elégeti az egészségre káros részecskéket.

Miért nem szerencsés sokat közlekedni városban vagy csak városban közlekedni a részecskeszűrős dízelautóval?

Azért, mert a részecskeszűrő magasabb hőmérsékleten kezd el igazán működni. A folyamatos megállás, leállítás miatt sokszor nem tud még a motor sem rendesen felmelegedni. Ha rendszeresen így használja valaki a járművet, az nem szerencsés, ez a fajta üzemmód nem használ a kocsinak.

Ha csak városban tötymörög az autós és ritkán megy közúton - akkor is lassan –  a szűrő csak gyűjti a kormot, nem kerül sose olyan fázisba, ahol el is tudná égetni. Ezért szerencsés időnként autópályán ”meghajtani” a járművet. Ekkor történik a részecskeszűrő tisztulása.

Csak dízel motorokon használnak részecskeszűrőt?             

Nem. Az egyre szigorodó környezetvédelmi szabályzók miatt, 2018-2019-től a benzines autókat is felszerelik részecskeszűrővel.
Ezért lassan elérjük azt a szintet, hogy a környezetvédelmi szabályoknak megfelelő benzines autó is - kis túlzással - olyan mértékben lesz komplikált, mint egy atomerőmű vagy egy űrhajó. Ez fajta komplikáltság a garancia idő lejárta után fog igazán gondot és költséget okozni, a későbbi tulajdonosoknak.

Milyen elemekből áll a kipufogó?

Mivel kipufogó rendszerről beszélünk, több darabból áll össze. A motorhoz legközelebb a leömlő található, ez általában öntvény és elég ritkán szokott meghibásodni vagy korrodálni. Ezzel manapság egybe építik a katalizátort és a részecskeszűrőt. A régebbi típusokon a leömlő után érkezik a katalizátor, majd csövek következnek és különféle dobok. A rendszer elemei még a csöveket összetartó csatlakozók, és a gumi elemeket tartalmazó tartók.

Mi csöpög a kipufogóból?

Gyakran látni lassú haladáskor, hogy az előttünk haladó autó kipufogójából csöpög valami. Ez a valami víz. Tudományosan fogalmazva kondenzvíz, azaz a kipufogóban a hőmérséklet különbség miatt lecsapódott víz. Származhat még a katalizátorból is - amitől nem kel megijedni - mert a gáz tisztítás egyik mellékterméke a H2O.

Miből lehet észlelni, hogy az autóm kipufogója ”beteg”?

Az egyik dolog, amiről észre lehet venni, hogy az autó hangja megváltozott: hangosabbá vált vagy rossz a hangja. Ha az autó alá néz és lógó csövet vagy oda nem illő elemet lát, akkor is gond lehet.
Ha szerelőaknán vagy emelőn áll az autó, akkor jobban láthatók a bajok. A cső csatlakozásoknál kormos, olajos, leszakadtak a dobokat, csöveket tartó elemek. Fizikai sérülések találhatók a kipufogó elemein vagy a dobok, csövek szét vannak rohadva.

Mekkora a hőmérséklet a kipufogóban?

A kipufogógázok kb. 130 km/órás sebességgel közlekednek a rendszerben, ez megadja az alaphangot a bent uralkodó viszonyokhoz. A hőmérséklet pedig elérheti a hatszáz fokot is. Közel a motorhoz, a leömlőnél 800 fokra is emelkedhet a hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy turbófeltöltős vagy a sportosabb motoroknál a turbó környékén vagy a leömlőnél a fém vörösen is izzhat.

Mit befolyásol a kipufogórendszer?

Érdekes dolog, de a jól hangolt kipufogórendszer nem csak az autó hangját befolyásolja, hanem kihat a jármű fogyasztására és a teljesítményére is. Ezért lehet a megemelkedett fogyasztásból vagy a gyenge motorból a katalizátor vagy a kipufogórendszer hibájára gyanakodni.      

Hogyan készülnek a kipufogó rendszerek?

Az első ránézésre egyszerűnek tűnő fém elemek tervezése meglehetősen nagy szaktudás igényel. A munka meglehetősen összetett, mert a környezetvédelmi szabályzók betartása csak az egyik pont, ott van mellette még számos terület, amit figyelembe kell venni. A méretezésnél figyelembe veszik a motor paraméterei mellett, az égés teret elhagyó gázok lengéseit, sebességét, a rezgéseket és számos dolgot. Ezért nem mindegy, hogy milyen átmérőjű csöveket használnak, a katalizátor és a részecskeszűrő hol helyezkedik el. Az is fontos szempont, hogy a dobok belseje és a rögzítésük milyen.    

Megváltoztatható az autó hangja gombnyomásra?

Igen. A sportautóknál (Porsche 911, Ford Mustang) jó ideje elérhető a csendes mód, ez kevésbé vagy semennyire sem zavarja a környezetet. Ennek ellentéte a sport mód, amiben versenyautószerű, hangosabb, jóval karakteresebb hangot ad az autó. Ezeket az eltérő karaktereket úgy érik el, hogy a kipufogó dobban több csatorna található. A kapcsoló elfordításkor a gázok útvonala megváltozik, így az autó hangja is megváltozik.

Más módszer a hang változtatására?

Sajnos akad. Ezek leginkább az utastérben hallatszódnak, ezeket mesterségesen állítják elő, hangszórók és különféle más módszerek segítségével. Ez meglehetősen bevált módszer az autóiparban.

A kipufogó doboknak milyen fajtái vannak?

A csillapítás módját vizsgálva két fő fajtát különböztetünk meg: az egyik az elnyelős, a másik pedig a vissza sugárzós.

Hogyan működnek?

Az elnyelős úgy épül fel, hogy a közepén található egy rozsdamentes acélcső, amin lyukak találhatók (perforáció). A csövet körbe veszi bazalt gyapot vagy üveggyapot, és ez kerül bele a különböző alakú fém házba. Az acélcső átmérője, hossza, a rajta lévő lyukak száma, elhelyezése, a körülötte lévő szigetelő anyag mennyisége és a dob formája, hosszas számításoknak az eredménye. Az előbb említett beltartalommal történő ”játék” adja meg, hogy milyen hangos az autó, mennyire gyors öblítésű a motor és számtalan dolgot.

A visszasugárzós működése?

Ez a nevéből adódik. Az elvi egyszerűsége mellett a megvalósítása drágább és munka igényesebb, cserébe viszont sokkal jobban hangolhatóbb a reflexiósnak is hívott dob. A kialakítása úgy történik, hogy kamrákat hoznak létre a dobban. Az áramló gáz - ahogy csapódik a falak között - csökken a sebessége, a hőmérséklete és a hangja.

A tuning kipufogók mennyit javítanak a teljesítményen?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tuning hátsó dobra váltás - a jobb hang mellett -  általában 3-5 százalékos teljesítmény növekedést eredményez. Ha valaki nem csak a hátsó dob cserében gondolkodik, hanem az egész rendszerében, akkor az 7-10 százalékos teljesítmény növelést is eredményezhet.

Milyen tuning dobot tetessünk hátra?

Ez kis túlzással mindegy. A legszerencsésebb a típusra készített dobot vásárolni, amit az adott motorú autóhoz készült. A hátsó doboknál nyugodtan lehet használni univerzális sport dobokat, fontos, hogy a csatlakozása és a rögzítése egyező legyen.

Gyári rendszer vagy utángyártott?

Ez egy a sokakat foglalkoztató kérdés. Az autógyáraktól és a márka kereskedőktől jövő propaganda hatására sokan választják a gyári alkatrészt, mondván, hogy az a jobb. Azt talán kevesen tudják, hogy az autógyárak által beépített alkatrészek, találmányok jó része a beszállítók által kitalált vagy velük közösen lefejlesztett elemek. Ezek elég ritkán csak a gyár szellemi termékei, a kipufogó általában a beszállítóval közös munka eredménye.

A beszállítónak természetesen megvan a joga arra, hogy a rendszert ne csak adott márka emblémájával gyártsa le, hanem ugyan azon a gyártósoron, saját márkás termékként is készítse. Ekkor a gyári alkatrész felára eltűnik, a minősége pedig ugyan olyan. Tehát vásároljon nálunk után gyártott kipufogókat!